Hvordan vedlikeholde gravstein?

Det finnes flere måter å rengjøre en gravstein på, men det trenger ikke være tidkrevende eller vanskelig. Ved å velge riktig tid på året og riktig dag med tanke på været, har du lagt et godt grunnlag for å holde gravsteinen ren for skitt og smuss.

Hvilken produkter kan brukes?

Forurenset luft, stearin, sot, fugleskitt, mose og lav er noe av det som kan feste seg til steinen. Når du skal vedlikeholde en gravstein er det som regel godt nok med såpe og vann, men har det fått sittet på gravsteinen over tid, kan det være noe vanskeligere å få det av. Da kan du prøve vann blandet med klorin, men unngå å bruke stålbørster eller andre typer redskap som kan lage riper i steinen.

 

Produkter du kan bruke:

  • klut, svamp eller oppvaskbørste
  • såpevann eller vann med klor

 

Hvor ofte skal en gravstein vedlikeholdes?

En gravstein bør vedlikeholdes to ganger i året. For eksempel vår og høst. Er gravsteinen glatt vil det være mindre vedlikeholdsbehov enn en gravstein med mer struktur. Noe du også bør tenke på er hvor gravsteinen er plassert. Står den ved et bjørketre eller andre buskevekster som slipper ut pollen eller andre støvpartikler, kan det være nødvendig å vedlikeholde gravsteinen oftere.

 

Hva er viktig å tenke på når det går fra vinter til vår?

Etter en vinter under snø kan det være lurt å rengjøre gravsteinen. Har du planlagt å rengjøre gravsteinen på en dag det er sol og fint vær kan dette gjøre jobben tyngre enn nødvendig. Smuss, mose og lav er lettere å vaske bort når det regner. Bruk heller derfor en regnværsdag til å rengjøre gravsteinen.

Ønsker du mer informasjon om rengjøring av gravstein kan du gjerne kontakte oss

Send forespørsel