Generell informasjon

Om gravstein og tilbehør

Generell informasjon om gravstein og tilbehør

 

Gravsteinstyper:

Vi bruker de hardeste og best egnede steintypene granitt og gneis.

 

Vedlikehold av stein:

  • Helpolerte steiner reduserer vedlikeholdet svært mye. Her tørker man av steinen med en fuktig klut. Helpolerte steiner koster litt mer, men kan være verdt det frem i tid i forhold til vedlikeholdsarbeid og kostnader.
  • Mange gravsteiner har sagde eller hugde kanter, men har polert framside. Det er en fordel for da vil den siden som navnene står på holde seg fin. For å hindre at det gror så bør man årlig vaske over, skrubbe med kost. Viktig å bløte opp godt opp med vann før man skrubber. NB! Stålbørster kan gi riper i steinen!
  • Ru steiner, natursteiner, vil naturlig gro etter hvert. Ønsker man å holde den fri for mose og lignende må man årlig vaske og skrubbe. Men når man velger helt ru stein så er det jo fordi man ønsker det så naturlig som mulig, og at det gror ikke har noe å si men er en naturlig prosess.
  • At det gror og setter seg på stein er noe som skjer uansett steintype om den ikke er helpolert.
  • Våre flotte modeller er laget av førsteklasses stein beregnet for norske forhold.

 

Andre forhold som kan påvirke steinens utseende utenom naturskapte forhold er ofte ting man selv forårsaker f.eks.:

  • Talg: talg kan være svært vanskelig å få bort, farge kan trekke inn også i polert stein. Ikke bruk fakkelbokser foran stein. Kommer det snø eller regn vil det sprute på steinen.
  • Rustflekker: for eksempel kranser som har ståltråder i seg. Blir de liggende mot steinen i all slags vær blir det fuktig og vil begynne å ruste. Rust trekker inn i steinen, også i polerte steiner.
  • Annen farge: for eksempel blomster, en rød rose, legges mot steinen. Blir liggende der og fargen kan trekke inn i steinen, også på polerte steiner.
  • Rust- og fargeproblemene gjelder spesielt lyse steiner.

 

Vedlikehold av tilbehør:

Alt tilbehør som motiv, fugler, lykter og vaser blir fastmontert på steinen eller bedplaten/kube.

Tilbehør i bronse, stål og aluminium lages i Tyskland, Danmark og Italia. Slike produkter er laget for å vare lenge. Men produktene vil over tid påvirkes av klima. Men tiden vil det bli en mørkere farge, lakken slites. Dette er normale prosesser og ikke reklamasjonsgrunn.

NB! I forhold til aluminium så anbefaler vi ikke det dersom kirkegården er i nærheten av saltvann. Det vil irre.

 

 

 

 

Send forespørsel